Треньори

Ива Гигова

Ива Гигова е треньор в “Малееви” от 2007 година, което я прави един от доайените в клуба. Но дългият й стаж всъщност заблуждава, защото тя е очарователно и слънчево момиче. Занимава се с тенис от 5-годишна възраст, като не крие, че е била насочена към спорта от амбициозния си баща. Преходът към треньорската професия е станал съвсем естествено, а и донякъде наложително поради признанието: “нищо друго не можех да правя”. Всъщност, това е само излишна скромност, тъй като Ива е сред най-квалифицираните специалисти у нас. Радва се, че през всичките тези години не е избягала от тениса, тъй като сега си дава сметка, че професията й е “супер яка”, динамична и й дава възможност на комуникира пряко с хора, а не с машини, които очевидно не харесва и не разбира.

До преди 2 години тренира едновременно деца и възрастни, но оттогава се преориентира и избира да работи с подрастващите. Мотивите й? “Децата са честни, неподправени, при тях няма манипулация и не можеш да ги излъжеш”. Освен това заниманията с тях са много полезни и за другата й страст – психологията. Ива е защитила дисертация на тема “Тенис и психология” и е доктор. Би обяснила тениса на любопитно малко дете като “игра с друго дете, в която могат да ти се случат различни преживявания”. Смята, че нейната мисия е да бъде близо до децата и да направи техния път към спорта по-лесен и интересен. Основното й оръжие е доверието. Винаги е на страната на децата и наистина се опитва да бъде по-толерантна и към родителите.

Ива е и “свързващото звено”. Тоест, тя преценява нивото на подготовка и напредък на децата и дали могат да направят крачка напред и да преминат от отборите към академията на клуба, която е призвана да създава бъдещите шампиони.

Благодарна е на ТК “Малееви”, че й дава свобода да експериментира, но и възможност да се развива чрез различни обучения, семинари и конференции тук и в чужбина. Не пропуска лекции на някои от корифеите в занаята.

Ива е човек, който не прави дългосрочни планове. Сигурна е, че би ориентирала децата си един ден към няколко спорта, но изборът ще бъде техен. На мястото, на което работи, се чувства много добре със себе си. Има пълно доверие в процеса и вярва, че ще я отведе там, където заслужава. Чувства необходимост да пътува и да се зарежда на любими за нея места (не ги издава). Много харесва София, но дългото задържане в столицата й дава усещането, че се е загубила. Определено предпочита палатка пред хотел, което разкрива любовта към природата, но и авантюристичния й нрав.

Ива е меломан. Способна е да се качи на колата, да отиде на концерт на Pearl Jam във Виена и да се върне. Учи се да свири на китара, която държи на една ръка разстояние на работното си място. Кара ски, а от няколко години и кайт, което също говори за силната й връзка с природата. Колегите й също са я издигнали на пиедестал, определяйки я като истинска, шарена и със свободен дух.

Родена на 9.07.1987, София

Образование

 • 2013-2018, психотерапевт по позитивна психотерапия, Институт по позитивна психотерапия
 • 2016, участник в Evolution Workshop II (Белград, Сърбия)
 • 2012-2015, придобиване на научна степен „ Доктор“,  Национална спортна академия (НСА) „Васил Левски“
 • 2010, магистър, специалност „Спортна психология“, Национална спортна академия (НСА) „Васил Левски“
 • 2005, бакалавър, специалност „Тенис“, НСА
 • обучение „Ненасилствена комуникация“
 • обучение „Приказен тенис“

Състезателна дейност

 • 2000 – Вицешампион на България, девойки до 14 години
 • 2000 – VII място жени

Треньорска дейност

 • 2008 – Тенис клуб Малееви
 • Провежда тренировки по тенис на доброволни начала с децата от Шесто помощно училище

Езици

 • английски
 • испански

Контакт

iva.gigova@maleevaclub.com