Треньори

Христоско Атанасов

Христоско Атанасов е най-новото попълнение в треньорската академия на тенис клуб „Малееви“. Той работи там от месец октомври 2021 година. Дължи го на добрата си дългогодишна работа в тенис клуба в Сливен на бившия кмет и футболен герой от САЩ 1994 Йордан Лечков. Както и на познанството си от турнири с Магдалена Малеева и Ивайло Кичев, които са го поканили в София.

Той започва да играе тенис като дете в родния си Пазарджик. Определя се като успешен състезател. Става европейски вицешампион в Лондон на двойки до 16 години.

Христоско обаче не е имал никакво колебание дали да премине в професионалния спорт, когато е бил на кръстопът. На 18-годишна възраст избира да изкара военната си служба в СК „Левски“, а след това влиза в НСА с профил „треньор по тенис“.

“За нас бе на практика невъзможно да станем състезатели. Тогава нямаше толкова турнири и възможности. Нямаше дори точки. Трябваше да играеш по 40 дни по вериги, за да напреднеш. Нямаше нито време, нито средства, за да вървиш напред”, споделя Христоско. Никога не е съжалявал за избора си, който е напълно осъзнат.

Започва треньорската си кариера още като студент, като първо работи във Варна в продължение на 3 години, а след това цели 17 години е управител на тенис клуба в Сливен.

В момента е главен треньор в академията „Малееви“ и се занимава изключително със състезателите между 12 и 17 години. Там ежедневно тренират близо 40 деца. Убеден е, че има правилно преливане между различните възрасти, защото и треньорите в школата работят добре с децата и те са подготвени идеално при преминаването си в академията.

„Имаме най-добрите деца в България до 14 и дори до 16 години. Най-доброто е съсредоточено тук“, категоричен е той. Атанасов е удовлетворен, че е заварил състезателите на едно добро ниво, но благодарение на съвместната работа вечe са 2 стъпала по-нагоре в развитието си. Родителите на децата също са много доволни от прогреса, което допълнително амбицира треньора.

Той е благодарен за уникалните условия в тенис клуб „Малееви“ – без никакъв аналог в България, и за възможността за постоянно усъвършенстване и обогатяване, която имат и самите треньори.

От опит знае, че най-важното при работа на треньора с децата е да преодолеят заедно първоначалното притеснение и страх. Втората стъпка при начинаещите тенисисти е да им се задържи вниманието и под формата на забавление да усвоят основните неща в тениса.

В съвременния тенис дава за пример изгряващата испанска звезда Карлос Алкарас. „Идвал е на турнири в България и в Източна Европа. По цяла Европа го познават, защото той беше постоянно по турнирите на ITF Junior. Играе уникален тенис“, възхищава му се треньорът.

Христоско Атанасов използва всяка минута от свободното си време да бъде по планините. По време на престоя му в Сливен местността Карандила в Стара планина е било неговото място, сега разпуска най-добре на Витоша. Когато е в София, опитва да бъде постоянно навън със сина си на колело или обичат да прекарват заедно времето си на кино. „Всичко, което прави едно нормално семейство“, усмихва се лъчезарният Христоско.