Треньори

Христина Василева

От летния сезон на 2022 г. Христина Василева работи като кондиционен треньор по тенис в клуб “Малееви”. Няма как да не сме горди, че тя е част от нашия екип, била е национална шампионка на България и Балканите по фигурно пързаляне и е участвала в редица  международни състезания. Най-доброто й класиране е 16-то място от Европейско първенство.

Завършила е основното си образование във Френска езикова гимназия. Владее добре английски и говоримо – руски език. Висшето й образование – разбира се, е в НСА, като треньор по фигурно пързаляне. Работила е като стюардеса почти десет години, паралелно докато се състезава.

Баба й и майка й я качват за първи път на кънки на лед, когато е едва на две години. Спомня си, че когато е на шест, отборът й дава интервю за телевизия.  На въпроса “Защо тренираш?”, малкото момиченце отговаря „Защото трябва!“. Порасналата Хриси ни обяснява, че още в началото никой не я е карал да спортува на сила, не това е искала да каже в интервюто, просто на тази възраст мисли, че всеки трябва да спортува. Тя идва от спортно семейство и така е възпитана. Не й дава мира отговорът на другите деца, които казвали, че обичат фигурното пързаляне. Не може да разбере кое е толкова хубавото на ежедневните изморителни тренировки , спазване на режим и всички жертви в името на спорта. След известно време и размисли, си дава сметка, че харесва  победата в състезание,  резултатите от изморителните тренировки и това, което може да прави толкова добре!

Всичко, което знае за спорта, е благодарение на многобройните й треньори в различни дисциплини, необходими на състезателите по фигурно пързаляне. Освен два часа пързаляне на лед дневно, й се е налагало да тренира и лека атлетика, и акробатика, и балет, и аеробика, и спортни танци, в това число и рок, и джаз, дори малко бойни изкуства.. “Фигурното пързаляне е сложен  координационен спорт, който изисква смелост, воля, артистичност и много другикачества,” казва Хриси.

Тя е трето поколение състезатели в семейството! Баба й – доцент Цанка Дражева е била състезателка по баскетбол и впоследствие преподавателка в НСА по „Теория на физическото възпитание“. Светъл пример в живота на Хриси оствава дядо й: професор Димитър Дражев. Той е бил заместник ректор, декан на треньорски факултет в НСА, изявен състезател и национален треньор по ски, участник в две олимпиади.  Завършил е и Московския институт за спорт, помагал е дори в обучението на руските скиори. “Дядо винаги ме е съветвал и подкрепял в спортната ми кариера!”  Голяма част от знанията й в тази сфера са наследени от него. С удоволствие е слушала многобройните му разкази – отново и отново. Заедно са написали автобиографията му „Всеотдайност“!

Помни как месец след раждането на втората й дъщеря, той я пита дали има време да тренира и да поддържа форма. Всъщност няма, но прави социален експеримент с физиката си и през 2015 г. решава да се върне на леда – след като не е спортувала почти пет години. Само след два месеца подготовка на лед възвръща формата си и става първа при жените за България. Право много добри класирания на международни турнири. Заминават със семейството си за САЩ, Маями където Христина работи като треньор по фигурно пързаляне и тренира – доколкото може, за последното си състезание през 2017 г. на Европейското първенство.

В момента двете й дъщери тренират тенис на корт в София. Покрай тях Христина започва да се занимава с физическа подготовката на тенисисти – по предложение на нейния съпруг – голям тенис любител.

Смята, че високото спортно майсторство може да се обясни като една пирамида, на която в основата е общата физическа подготовка, следва специалната физическа подготовка и на върха е конкретният вид спорт. Без обща физическа подготовка спортът приключва в значително по-ранна възраст, дали заради контузии или поради липса на конкурентоспособност.

В момента си дава сметка, че обича треньорската професия повече от всичко друго. Най-много я мотивира и амбицира да работи с хора, които знаят какво искат, да са трудолюбиви, старателни и целеустремени – независимо на какво ниво и възраст са, дали са професионалисти или любители.

Убедена е, че иска ли  нещо човек, може да го постигне с труд и работа в екип от добри специалисти! Често си повтаря: „Има ли желание, има и начин!“

Родена на 22.08.1984 Г.

ОБРАЗОВАНИЕ И КВАЛИФИКАЦИЯ

1991-2003 г. 125 СУ “Боян Пенев” с английски и френски език

2003-2008 г. Бакалавър в НСА „Васил Левски”, гр. София. По време на обучението си покрива редица дисциплини, някои от тях са:

Психология и спортна психология; педагогика; биомеханика и анализ на спортната техника; спортна медицина и хигиена; биохимия и биохимия на физическите упражнения; Спортен мениджмънт; Теория и методика на физическото възпитание; Теория и методика на спортната подготовка; Гимнастика; Кинезитерапия и спортен масаж; Адаптирана физическа активност; Автогенна практика; Спорт за деца и юноши

ТРЕНЬОРСКА ДЕЙНОСТ

2003 – 2008 г. – треньор по фигурно пързаляне 

От 2019 г. работи с тенисисти като кондиционен треньор в София; индивидуални и групови уроци; различни нива състезатели – напреднали (ITF ниво) и начинаещи тенисисти; преподава фигурно пързаляне и кондиционна подготовка

– от юли 2016 -2019 г. – треньор по фигурно пързаляне в Kendall Ice Arena, Маями, САЩ; преподава групови класове и частни уроци на лед; кондиционни тренировки (специална и обща физическа подготовка)

 – от 2018 г. април преподава техника на пързаляне и кондиционни тренировки  на хокеисти

СПОРТНА КАРИЕРА

До 2001 г. се състезава за МТТ “Академик” с треньор Людмила Младенова

2002 – 2003 г.  работи с Рафаел Артуниан в Лос Анджелис, Америка

2004 г. състезава се за СК “Денкова Ставийски” с треньор Найден Боричев. Заедно участват и в шоу програми в Ню Делхи, Индия

2008 г. състезава СЕ за нейния нов клуб КФП “Левски”.

2009 г. Треньор и мотиватов- Теодор Йотов с когото заедно работим и с млади състезатели.

2016 г. – Тренира с Кент Джонсън;  треньор по фигурно пързаляне в  Маями , САЩ.

2019 г. Работи в България работи като треньор по фигурно пързаляне и кондиционни тренировки на свобода практика.  

2022г. Започва работа в ТК Малееви.

Постижения като състезател по фигурно пързаляне:

  • Петкратен национален шампион на България за жени старша възраст – 2000-2003 г., 2015-2016 г.
  •  Шесткратно 2-ро място в Държавно първенство на България – 2004 до 2009 г.
  •  Шесткратен участник в световни и три пъти в европейски първенства. Най-големите международни постижения са както следва:
  • 19 място – Word Junior Championship – 2000 г.
  • 19 място – Световно първенство за юноши – 2001 г.
  •  16 място – Европейско първенство – 2001 г. 
  • 23 място – Европейско първенство – 2011 г.
  • 26 място – Световно първенство – 2001 г.
  • 23 място-Европейско първенство – 2011 г.
  • 34 място-Европейско първенство – 2017г.

ЕЗИЦИ

Английски, френски и руски